CE-markering, dus veilig?

Ken je dat? Je moet een belangrijke aankoop doen en je hebt eigenlijk geen idee wat een goede koop gaat zijn. Op internet maak je vergelijkingen. Je leest reviews en misschien denk je net als ik: als er een erkend, getoetst keurmerk op zit dan zit dat in ieder geval goed. Of het nu om biologische jam, eko-keur op een auto of een CE-markering op machines zit: over dat getoetste gedeelte hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. En dan blijkt op een kwade dag dat er sjoemelsoftware in je auto zit. Het keurmerk op de vis die je gisteren kocht blijkt een wassen neus. En de CE-markering zegt sinds nu niets meer over de veiligheid van je net in gebruik genomen machine. 

 

CE-markering wassen neus

Deze week liet de rekenkamer weten dat de CE markering in veel gevallen geen knip voor de neus waard is.  Het zoveelste keurmerk dat door het ijs zakt. Zoals het heel vaak gaat met keurmerken wordt er op grote lijnen – door veel te weinig mensen – getoetst en je kan je zelfs afvragen wat de toetsing eigenlijk inhoudt.

 

Wat nu?

Wat mij het meeste verbaast is dat we überhaupt nog verbaasd zijn en dat we toch iedere keer weer op zo’n keurmerk vertrouwen. Ik heb er nooit aan getwijfeld of een CE-markering terecht is aangebracht, maar weet donders goed dat er met keurmerken aan de lopende band gesjoemeld wordt. Het keurmerk op de eieren die ik koop heb ik eerst gecheckt. Maar waarom heb ik dat nooit gedaan met het keurmerk dat direct betrekking heeft op de veiligheid van de mensen die ik adviseer? En dan komt ook een nog verontrustendere vraag boven: als de CE-markering op producten van goedwillende fabrikanten niet altijd terecht is afgegeven, hoe staat het dan met producten van fabrikanten die het niet zo nauw nemen? En wat doen we nu met alle producten die we in huis hebben, waar me mee werken, waarvan we nu weten dat die CE-markering eigenlijk niets zegt?

Ik heb geen kant en klaar antwoord, maar het is wel hoog tijd dat we samen bedenken hoe we kunnen voorkomen dat we blind vertrouwen op keurmerken nu opnieuw gebleken is dat maar een enkel merk echt te vertrouwen is. De veiligheid van mensen hangt er vanaf en dat is te belangrijk om aan de niet altijd objectieve beoordeling van fabrikanten of slecht functionerende instituten en inspecties over te laten.

 

20 januari 2017
kbqhs
keurmerk, veiligheid, CE, CE-markering, keurmerk, test, testen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *